HÔTEL DES ARCHIVES, Geneva, Switzerland

Hôtel des Archives

View of of Portico from Rue de l’Ecole-de-Médecine

 

 

Hôtel des Archives

View of ground floor public consultation hall

 

 

Hôtel des Archives

View of ground floor public exhibition hall

 

 

Hôtel des Archives

View of archive offices

 

 

Hôtel des Archives

View of underground archive storage

 

 

Hôtel des Archives

View of Court del’ Arsenal

 

 

Hôtel des Archives

Situation plan

 

 

Hôtel des Archives

Ground floor plan

 

 

Hôtel des Archives

First-floor plan

 

 

Hôtel des Archives

Basement floor plan

 

 

The project recognises the urban character of the public space as the fundamental element of the presence of the archives in the city. Conceived as a public court, this space is defined on two sides by the building of the Arsenal an on the other two by a new portico that readdresses the relation to neighbouring buildings. The spatial and construction configuration of the Arsenal is the result of various transformations and adaptation since 1890. The transformation of the building to accommodate a public programme in inscribed in the continuity of this adaptation process. The various parts of the programme adjust and adapt to the structural rhythm of the existing building with the intention of preserving proportion and atmosphere of existing spaces. The clear and functional organisation of the archives is the result of the combination of structural, thermic and spatial configuration, resulting in a powerful relation between container and content.

Restricted international design competition: Shortlisted

Project title: Hôtel des Archives: Transformation, création de dépôts et d’un espace public paysager
Location: Genève, Switzerland
Client: Direction des rénovations et transformations, République et Canton De Genève
Competition: 2018
Architect: Estar, Santiago de Compostela Aurora Armental Ruiz & Stefano Ciurlo Walker
Collaborators competition: María Esther Bergua Orduna, Inês Gomes, Sakura Aoba
Local office: ATELIERTRACES, Geneva Philippe Ramseier, Valérie Gleiber Ramseier, Valentina Bezzo
Civil engineer: ESM
Building physics: ESTIA
Heating and ventilation engineer: Ecobuilding
BIM: Alborada Lab
Model photography: Andrés Fraga
Exterior images: Architecture in perspective