MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

Axonometric view - Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

Axonometric view of the ensemble of the castle

 

 

Vaulted Cave - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

1:25 Interior model view of the vaulted cave transformed in Museum of the Castle

 

Basement Plan - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

Basement plan

Ground floor - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

1:15 Internal model view of entrance hall and temporary exhibition spaces

 

Ground floor plan - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

Ground floor plan

 

Permanent exhibition on the first floor - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

1:15 Interior model view of permanent exhibition on the first floor

 

 

Permanent exhibition on the first floor - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

1:15 Internal model view of permanent exhibition on the first floor, overlooking the lake and the alps

 

First floor plan - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

First floor plan

 

Permanent exhibition space in the loft - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

1:25 Internal model view of the loft exhibition spaces

 

 

View of the library - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

1:15 Internal model view of the library overlooking the court

 

First floor plan - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

Loft level plan

 

Cross section - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

Long section

Cross section - MUSEE SUISSE DU JEU, Château de la Tour-de-Peilz, Switzerland

Cross section

The project proposes to reveal the existing structure of rooms and adapt the programme to the logic structure of the castle building and introduce a minimum of punctual modifications in order to clarify the museum circulation.
All the services and the vertical circulation are located on the structural bay facing the courtyard, resulting in an enfilade of rooms looking towards the lake, offering a linear and continuum spatial sequence open to multiple possibilities of occupation.
The project proposes minimal demolitions and structural modifications, the reutilisation and adjustment of existing construction elements and clear new additions in order to express the architectural and material qualities of the existing buildings.
The character of the insertions follows two principles: heavy additions to the existing masonry to improve thermal capacity and light wood elements integrating thermal insulation in the form of painted panels.
The improvement of the energy performance is also achieved with the careful replacement of existing windows, integrating internal shutters that can adjust the interior light conditions depending on the evolving needs of the users of the building.

Credits:

International Design Competition: 5th Prize
Project title: Restauration, réaménagement du site du chateau et restauration et réaménagement du château réaffectation des locaux du musée suisse du jeu
Location: La Tour-de-Peilz, Switzerland
Client: Ville de la Tour-de-Peilz
Architect: ESTAR, Aurora Armental Ruiz and Stefano Ciurlo Walker, Santiago de Compostela
Collaborators project: Ingrid Gjermstad, Thomas Lorin, Maya Brams Koch
Local office: ATELIERTRACES, Philippe Ramseier & Valérie, Gleiber Ramseier, Geneva
Model photography: Andrés Fraga
Competition: 2016