PAVILLON DE LA DANCE, Geneva, Switzerland

PAVILLON DE LA DANSE, Place Sturm view, Geneva, Switzerland

Place Charles-Sturm view

 

 

 

Due to its dedication to art performances and its temporary nature, the Pavillon de la Danse is conceived as an abstract piece, whose presence in the city is introspective, enigmatic and ambiguous. Conceived more like an event or art installation than a building, its character emerges from the tension between what happens inside the building and its relationship with the city.

The building’s composition consists of a rectangular high volume containing the dance hall resting on an irregularly shaped podium housing all the other functions of the programme whose form adapts the position of existing trees and the various site conditions.

The horizontal composition of the facade draws inspiration from the historic stone facades of Geneva, characterized by a plinth that deals with the contact with the ground and upper entablature with more delicate stone.

Tectonically, the building is conceived as the stacking of cedar wood planks on a plinth constructed by stacking prefabricated concrete panels, suggesting an idea of temporariness and demountability.

The building’s few and large openings are treated as very precious elements: from the inside are perceived as frameless whereas on the outside appear as thick gilded frames hanging from the timber facade.

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, Site plan

Site plan

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, Place Sturm elevation

Place Charles-Sturm elevation

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, elevation

Rue Charles-Sturm elevation

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, elevation

Boulevard des Tranchées elevation

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, Long section

Long section

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, Cross section

Cross section

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, Ground floor plan

Ground floor plan

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, First floor plan

First floor plan

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, 1:20 construction

1:20 construction

 

 

 

PAVILLON DE LA DANSE, Entrance view

Entrance view

 

 

 

PAVILLON DE LA DANCE, Foyer view

Foyer view

 

 

 

PAVILLON DE LA DANCE, Dance hall

Dance hall

 

 

 

Credits:

International Design Competition

Project title: Construction d’un Pavillon de la Dance
Location: Geneva, Switzerland
Client: Ville de Genève
Architect: E S T A R, Aurora Armental Ruiz and and Stefano Ciurlo Walker
Collaborators: Carlos Comendador, Farrokh Aman
Competition: 2013