XARDÍN DAS PÍAS, Allariz, Galicia

XARDIN DAS PIAS, Allariz, Spain

Spring

 

 

 

The garden draws inspiration from the industrial and ethnographic heritage of Allariz. The point of departure of the garden is a reinterpretation of the granite tubs used for dying the leather in the tanning process, industrial practice strongly routed in the culture of this territory.

The underlying granite structure of the garden offers multiple small paths for visitor to follow, inviting visitors to discover and to enjoy the proximity to plants. It consists of a simple composition relying on the presence of a refined selection of materials, acting as a stage for the garden of flowers to grow from.

The granite tubs not only provide the formal structure of the garden, they are also a tribute to the intelligence of water systems based on gravity typical of industrial heritage. Originating in a water tank, a precise network of interconnected channels sculpted in the granite flows though the garden.

The planting emphasizes the natural architecture of plants utilizing grasses and herbaceous perennials. Plants are chosen for their colour, structure, texture, form and smell in a composition that embraces the cycle of plants and their beauty throughout the seasons.

 

 

 

XARDIN DAS PIAS

Summer

 

 

 

XARDIN DAS PIAS, Typology study, Guimarães

Typology study, Guimarães

 

 

 

XARDINA DAS PIAS, Typology study, Sarela

Typology study, Sarela

 

 

 

XARDIN DAS, General plan

General plan

 

 

 

XARDIN DAS PIAS, Water plan

Water plan

 

 

 

XARDIN DAS PIAS, Stereotomy plan

Stereotomy plan

 

 

 

XARDIN DAS PIAS, Paving plan

Paving plan

 

 

 

XARDIN DAS PIAS, Planting plan

Planting plan

 

 

 

XARDIN DAS PIAS

Water tank

 

 

 

XARDIN DAS PIAS

Water tank detail

 

 

 

XARDIN DAS PIAS

Water channels

 

 

 

XARDIN DAS PIAS

Granite frame

 

 

 

XARDIN DAS PIAS

Summer

 

 

 

Credits:

International Design Competition: First prize

Project title: Xardín das Pias
Location: Allariz, Spain
Client: Ayuntamiento de Allariz
Architect: ESTAR, Aurora Armental Ruiz & Stefano Ciurlo Walker
Competition: 2012
Design and construction: 2013