Ancien Manège, Geneva, Switzerland

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Entrance via Rue Rue Julienne-Piachaud

Ancien Manège, Geneva, Switzerland

The Ancien Manége of Saint-Léger was built between 1828 and 1829 at the initiative of the Government by the architect FRANÇOIS BROLLET. The composition of the building followed the canon for military buildings of the early 19th century, with a covered arena at the centre of the construction, flanked by two lower longitudinal buildings used as stables. The difference in height allowed for the central space to be lit by a series of high windows, also used to ventilate the Combles above the arena. A semi-circular Rotonde, determining the main entrance and the house for the squire, completes the central volume. Four towers that housed secondary spaces defined the corners of the building.

Following the increasing popularity of the car and the rejection of equestrian activities in the city centre, in the 1930 is transformed into a garage. To augment its capacity as a parking for vehicles, the building is considerably transformed in 1950n following the project by the architect JEAN CAMOLETTI. The introduction of two concrete slabs and a system of ramps to access the upper levels modified the spatial configuration of the building. Various large openings redefined the facades and a new volume for the ramps altered the composition of the facade on Rue Saint-Léger.

The fact that the Manège was an underutilized infrastructure, originated a participatory process promoted by the association of inhabitants Manège pour Tous with the aim of returning the building to the life of the city. The proposals of the association led to a competition launched by the Geneva town hall in 2014 for a multipurpose building housing spaces for the neighbour’s association, creche, toy library, school restaurant and a series of shared spaces.

The point of departure of the project is the comprehension of the spatial and construction configuration of the building as found and assessing its potential to become an inhabitable civic building with minimum intervention. The project proposes the reutilization and adjustment of existing structural and construction elements combined with selected demolitions, punctual repairs and minimum additions with the intention of utilizing the atmospheric, architectural and thermal qualities of the various parts of the building.

The building is accessed from Rue Rue Julienne-Piachaud via a new pavement that clarifies the urban block, establishing a visual relation with the Promenade de la Treille and new public space in the proximity of the entrance. The main access door for the public is placed on the left side of the building, becoming frontally visible when approaching from Place du Bourg-de-Four. Accessing the building from the tower allows for the semi-circular Rotonde to become a living room in direct relation with the street, preserving the 1950 concrete structure and balconies

The lower concrete slab is be preserved forming a service plinth where all common services are placed, liberating from obstructions all the perimeter spaces with windows to the exterior. The intermediate concrete slab is partially demolished to liberate the large arched openings and obtain a generous common Salle also serviced from the services plinth. Circulation is resolved in two parallel bars aligned with the towers, one of more public nature at the front and one for staff at the back.

All new additions are realized in wood, taking the form of partitions that define the large block of services on the ground floor and two large partitions that acoustically exclude the Salle from the rest of the building. The only new structural addition is a new roof over the south wing, result of the demolition of the higher volume in Rue de Saint-Léger, also becoming a terrace on the upper level.

In order for the Salle to be occupied by multiple users simultaneously or used as one large room for special occasions, a suspended structure can be lowered or lifted to form a partially acoustically and thermally separated space within the Salle. This element is hung from the existing timber structure and lit via a central skylight that also provides natural ventilation to the salle.

The project tries to make compatible the optimization of the thermal envelope and the conservation of the heritage values of the building. In order minimize the intervention in the existing timber structures, the existing ventilated lofts are preserved and concealed behind new suspended ceilings including thermal insulation. The thermal performance is also enhanced with the introduction of new insulated oak frame windows with multiple operation possibilities form the users.

New insertions are reduced to two types: the ones of stereotomic character, that complete the existing structure to reestablish the formal clarity of the building, and the ones realized in wood that adapt to current uses. The introduction of this tectonic dichotomy allowed us to establish an order in construction that manifests its adaptability over time. The intention is not to establish a new formal language opposed to the existing, but rather to establish a conversation between the new elements and those already in place.

The use of wood as a main material allows for possible future alterations to the way the building might be used, understanding the intervention as one further stage of the ongoing process of transformation the Ancien Manége has undergone.

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Approach on Rue Saint-Léger

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Fountain and Rotonde

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Entrance

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Entrance hall

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Rotonde

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Rotonde

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Bench and curtain detail

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Creche

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Creche

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Creche

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Ludothèque

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Mezzanine

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Ludothèque

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Main stair

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Main stair

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Grand Salle

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Grand Salle

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Grand Salle

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Grand Salle

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Terrace

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Pergola

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Bathrooms

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Stair and skylight

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Handrail

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Pushchair parking

 

Transformation de l' Ancien Manège, Genève, Switzerland

Rue Colladon

Credits:

International Design Competition: 1st prize
Project title: Réhabilitation d’un Ancien Manège en bâtiment d’équipements publics
Location: Geneva, Switzerland
Client: DPBA, Ville de Genève
Architect: Estar, Aurora Armental Ruiz & Stefano Ciurlo Walker
Collaborators competition: Jan Liebe, Andrés Fraga, Laurent de Wurstemberger, Carlos Comendador
Collaborators project: Ingrid Gjermstad, Thomas Lorin, Maya Brams Koch, Xulio Turnes Vieito, María Esther Bergua Orduna, Inês Gomes, Sakura Aoba, Jon Onandia, Julia Nahmani, Riccardo Amarri, Johanna Hemberger, Alejandro Morales Martín

Civil engineer: ESM
Building physics: ESTIA
Building Survey: ARCHEOTEC
Surveyor: Buffet Boymond
Heating and ventilation engineer: Ecobuilding
Sanitary engineer: 2015-2019 BTS , execution BUCLIN
Electrical engineer: DSSA
Lighting strategy: Estar, Quicler-Lopez
Acoustic engineer: AAB
Security engineer: Phenix Conceils
Scenic engineer: VADAS
Wayfinding: Estar,
Model photography: Andrés Fraga
Building photography : Andrés Fraga and Luis Díaz Díaz
Competition: 2014
Design: 2015-2019
Construction: 2019-2021